Samboerparet Berit Bergersen (80) og Roar Søgaard (80) har vært med på Ensjøs utvikling, og gleder seg stort over å få enda flere store og små til deres grønne oase.
På Ensjø, ti minutter unna Oslo sentrum, midt i mellom Kampen, Tøyen, Hovin og Vålerenga ble livet til.
- Vi startet å jobbe som vaktmestere like bortenfor her, og bodde i et hus ved siden av Kuskeboligen. Der var det så vakkert, med vakre blomster og fantastiske selskap. En gang kom kong Haakon og dronning Maud dit på selskap, så det var litt av noen ball de hadde der, sier den sprudlende Berit. Vi kommer på uforberedt besøk hos Ensjøtunet bo- og aktivitetshus - på leting etter beboere å intervjue som kan alt om Ensjø. Opp en trapp og inn en dør, blir vi møtt av en nysminket og fresh Berit som med et smil vinker oss inn i leiligheten. Hun har så mye å fortelle oss, om sitt kjære Ensjø.
- Det er ikke lange veien vi har flyttet på oss de siste femti årene. Kun noen hundre meter fra eller til, men det er fordi jeg trives her. Jeg kjører ikke bil, men her kan jeg likevel fint komme meg til butikk og kafé. De er kun en gåtur unna, smiler Berit.
Etter noen år som vaktmestere flyttet de inn i den gule villaen, like ned i gaten. Der bodde de til de flyttet inn på Ensjøtunet.
- Her har vi tenkt å bli. Vi har jo alt vi trenger. Bare se utover her, sier Berit og viser oss ut på verandaen. Der i fra kan vi se utover hele Ensjø. Alle de grønne parkene, menneskene som skynder seg avgårde til barnehage- og jobb og det myldrende livet i sentrum.
- Jeg lider av klaustrofobi, så jeg er ikke glad tette plasser som fly, bil eller tog, men nå har jeg fått meg en scooter, så nå kan jeg enda lettere komme meg ned til butikken. Ikke at den spreke 80-åringen trenger det, for hun nærmest spretter avgårde når hun viser oss rundt på huset.
- Vi er så heldige her. Vi har frisør, bibliotek, kafé, aktivitetsrom og en fantastisk uteplass her. Når hun åpner døren ut til bakgården kan kun fuglekvitter høres, og alt annet støy blir som summing i bakgrunn. Her mellom alle de høye bygningene ligger en grønn oase med blomster, plen, krakker og ikke minst den gamle Schibbye-bygningen. Den hvite villaen står majestetisk midt i hagen, som en idyllisk portal til gamle dager.
- Der inne jobbet jeg i mange år, i en kafé. Jeg har jobbet for Frelsesarmeen i 23 år, og det er jo derfor vi bor her nå i dette tunet - det er eid av dem, forteller Berit.
Hun og Roar har opplevd mange til her på Ensjø, og utviklingen fra bilby til dagens status er en av dem.
- Før så var alle bilselgere samlet på samme sted, men nå har det forsvunnet mer og mer. Det var jo praktisk da, å ha alle samlet, forteller Roar. - Ja, det var praktisk, men det er jo så mye finere og roligere nå, smiler Berit tilbake. En gang ble det en kjempefest like ned i gaten, hvor alle - både store og små - samlet seg. Da ble flere veier gjort om til blindevei, så trafikken skulle minske.
- Til og med flere gamle damer i rullatorer tok turen ut. Vi feiret med hornmusikk, korps og det ble nærmest en parade i gata, mimrer Berit.
- Jeg husker det som om det var i går. Berit og Roar fikk ingen barn, men de har hatt tilsammen 7 hunder.
- Det blir bare bra at det kommer 7000 nye leiligheter, da kommer det enda flere barn til området. Vi har lekeparker over alt, og det er så koselig å høre de små leke. For oss så var hundene våres barn, og enda er vi så heldige å få besøk av flere hunder, sier Berit mens hun titter ut av vinduet og ned på plenen.
For Berit og Roar kan kalles Ensjøs radarpar, for flere har gleden av å kjenne deres gode humør. På turen ut av tunet får vi med oss Berit som guide. Hun vil ikke la oss gå før hun har fått vise det nydelige nabolaget hun har blitt så glad i.
- Bare se her. Det er virkelig en grønn oase midt i byen. Her har du barnehager, skoler og jeg steller blomstene her. Alt er så nydelig, og bare se så mange hunder som bor i nabolaget. I løpet av femti meter har vi allerede møtt to hundeeiere, og Berit kjenner dem begge. Hun klapper hundene og slår av en prat med dem begge før hun sender oss av gårde til Fyrstikkalleen.
- Ta veien opp her, og så vil du komme ut midt på torget. Den turen går jeg hele tiden, sa hun mens hun forlot oss. Vi gikk der i fra med et stort smil om munnen og med gjestmilde Berit i våre tanker.
Ta med kjente og kjære og bli med på en dag fylt med morsomme aktiviteter. Vi får besøk av Markus Bailey og vi melder lattermild stemning og underholdning for både store og små.
Joker er Kjøpmannshusets profilkjede for nærbutikker. Kjeden består av ca. 450 lokalbutikker spredt over hele Norge.
Det myldret med liv på både t-bane og i hovedgaten Gladengveien. De grønne parkene, som Tiedemannsparken stod ennå tomme, men det var visst veldig uvanlig, for de fleste kunne enes i at: Ensjø er en naturban perle.
Med ishockeyarena på Jordal og fotball på Valle ligger Ensjøbyen midt iblant aktivitetene til Vålerengens Idrettsforening. Strøket må derfor være attraktivt for VIF-supporterne, som i denne stund er i full gang med å feire den legendariske klubbens hundreårsjubileum.
I skyggen av storebror VIFs 100-årsjubileum er det viktig å ha med seg at Ensjø-området også fikk sitt eget idrettslag i 1913. Grønvoll idrettslag ble stiftet av brødrene Einar og Alf Eriksen, og medlemmene var for det meste barn av arbeidere ved Nitedals tændstikfabrik.
Oslos samferdselsbyråd Ola Elvestuen fikk gleden av å klippe snora og markere den offisielle åpningen av Ensjø T-banestasjon onsdag 19. juni. "Gratulerer til alle. Dette har blitt en direkte vakker stasjon som både Ensjø og Oslo som helhet kan være stolte av", uttalte en imponert byråd.
Setter man passeren i sentrum ser man raskt at Ensjøbyen er en av Oslos mest sentrale bydeler.